HOME SWEET HOME~

Sunday, April 3, 2011

Learning starts with asking question


The first step in learning is to ASK QUESTION. Ask about everything. Look around your room and think. How electricity turns on?how the fan spins? Who controls the traffic light? So, ask about everything. As Allah's khalifah and best creature, we want to know everything as much as we can. Each time you ask question, it means you are thinking. Whatever you look,listen,smell, etc, you must ask qs.

Second step: Look for the answers. Where? So many places – parents, (mum, why’s the sun hot? Why’s the moon white?) teachers, friends, siblings, books. Reading opens your mind.

But some people are afraid to ask questions. Why? Because they are afraid in making mistakes. This is a wrong attitude! There is nothing wrong in asking questions. When we ask question it means we are thinking and Islam encourages us to think!

So, let us get our mind thinking! Asks questions and try to find the answers!

Adapted from Azra's Khalifah segment, IKIM.fm, sunday 6pm.

Tuesday, February 22, 2011

cerita penuh makna IBUKU TERCINTA IBUKU TERSAYANG, the true love in this world.

Sebuah kisah sebagai iktibar. (sumber dari Facebook)

Alkisah, seorang pemuda sedang melamar pekerjaan di sebuah perusahaan besar. Dia sudah berhasil lolos di tes-tes pendahuluan. Dan kini tiba saatnya dia harus menghadap kepada pimpinan untuk wawancara akhir.

Setelah melihat hasil tes dan penampilan si pemuda, sang pemimpin bertanya, "Anak muda, apa cita-citamu?"

"Cita-cita saya, suatu hari nanti bisa duduk di bangku Bapak," jawab si pemuda.

"Kamu tentu tahu, untuk bisa duduk di bangku ini, tidak mudah. Perlu kerja keras dan waktu yang tidak sebentar. Betul kan?" Si pemuda menganggukkan kepala tanda setuju.

"Apa pekerjaan orangtuamu?" lanjutnya bertanya.

"Ayah saya telah meninggal saat saya masih kecil. Ibulah yang bekerja menghidupi kami dan menyekolahkan saya."

"Apakah kamu tahu tanggal lahir ibumu?" kembali sang pimpinan bertanya.

"Di keluarga kami tidak ada tradisi merayakan pesta ulang tahun sehingga saya juga tidak tahu kapan ibu saya berulang tahun."

"Baiklah anak muda, bapak belum memutuskan kamu diterima atau tidak bekerja di sini. Tetapi ada satu permintaan bapak! Saat di rumah nanti, lakukan sebuah pekerjaan kecil yaitu cucilah kaki ibumu dan besok datanglah kemari lagi."

Walaupun tidak mengerti maksud dan tujuan permintaan tersebut, demi permintaaan yang tidak biasa itu, dia ingin mencoba melakukannya.

Setelah senja tiba, si pemuda membimbing ibunya duduk dan berkata, "Ibu nampak lelah, duduklah Bu, saya akan cuci kaki ibu."

Sambil menatap takjub putranya, si ibu menganggukkan kepala. "Anakku, rupanya sekarang engkau telah dewasa dan mulai mengerti."

Si pemuda pun mengambil ember berisi air hangat, kemudian sepasang kaki ibunda yang tampak rapuh, berkeriput, dan terasa kasar di telapak tangannya itu mulai direndam sambil diusap-usap dan dipijat perlahan. Diam-diam airmatanya mengalir perlahan.

"Ibu, terima kasih. Berkat kaki inilah ananda bisa menjadi seperti hari ini."

Mereka pun saling berpelukan dengan penuh kasih dan kelegaan.

Dan keesokan harinya, sang pemimpin berkata, "Coba ceritakan, bagaimana perasaanmu saat kamu mencuci kaki ibumu."

"Saat mencuci kaki ibu saya, saya mengerti dan menyadari akan kasih ibu yang rela berkorban demi anaknya. Melalui kaki ibu saya, saya tahu, bahwa saya harus bekerja dengan sungguh-sungguh demi membaktikan diri kepada ibu saya."

Mendengar jawaban si pemuda, akhirnya sang pemimpin menerima dia bekerja di perusahaan itu. Karena sang pemimpin yakin, seseorang yang tahu bersyukur dan tahu membalas budi kebaikan orangtuanya, dia adalah orang yang mempunyai cinta kasih. Dan orang yang seperti itu pasti akan bekerja dengan serius dan sukses.

Netter yang Luar Biasa!

Pepatah "surga di telapak kaki ibu" sungguh mengandung makna yang sangat dalam. Memang kasih ibu tiada tara. Saya yakin! Jika kita mendapatkan restu, apa lagi didukung oleh doa ibunda, tentu semua itu merupakan dukungan yang mengandung kekuatan luar biasa, yang memungkinkan apapun yang kita lakukan akan mendatangkan hasil yanglebih baik.

Mari, selagi orangtua kita masih hidup: beri perhatian, layani mereka dan cintai mereka dengan setulus hati.

Salam sukses, Luar Biasa!

Tuesday, December 7, 2010

Ayam masak asam pedas mak

Hari ni hari masak-masak sebab ketiga2 chef amatur turun ke dapur. Hehe. Hasilnya dapatlah ayam goreng rempah dan ayam masak asam pedas. Tak dilupakan cream puff hasil semangat chef Awin. Kenyang...alhamdulillah ^___^

AYAM MASAK ASAM PEDAS MAK

Bahan2:
Ayam bahagian tulang

Blend
4-6 bawang besar
6-8 bawang merah
1" halia
1-2" kunyit
12 biji cli kering
5 biji cili masak
1" belacan

Tumis
3 batang serai (diketuk)
2 tangkai daun kari
2 bawang putih (hiris)
4 bawang merah (hiris)

Lain-lain
1 kepal asam jawa + setengah mangkuk air
2-3 cawan air panas
1 bawang besar (belah 4)
1-2 tomato (belah 4)

Cara-caranya:
1) Tumis bahan2 tumis dlm 3 senduk minyak.
2) Dah garing, masukkan bahan2 yg dah di blend.
3) Kacau. Naik minyak, tambah air sikit. Kacau lagi. Biar naik minyak lagi.
4) Masukkan ayam. Gaul sampai mesra. Tunggu keluar air ayam. Kemudian boleh masukkan air panas. Biar ayam rebus sampai masak.
5) Masuk air asam jawa. Tambah air agak-agak nak kuah banyak mana.
6) Masuk garam secukup rasa.
7) Masuk bawang besar dan tomato yg dibelah 4.

Siap! Sila makan!
p/s: my 1st attempt on this recipe.
p/s 2: cream puff next!

Sunday, November 21, 2010

Carrot cake favourite mak. Favourite kami jugak!

Kek carrot cheese Secret Recipe

Mesti ramai orang tahu Secret Recipe ada jual Carrot Cheese Cake kan? Atau brownie. Dulu itu memang mak punya favourite mak. Kalau pergi secret recipe mesti beli yg itu. Tapi sekarang mak dah dapat pengganti yg jauuuh lebih sedap dan harga pun murah! Memang yummy yummy la. Cheese dia yg paling sedap. Tak lain tak bukan carrot cheese cake yg dibuat oleh Makcik Ani kawan mak. Jeng jeng jeng......

Ini dia kek yg sedap tu! Siap ada kacang lagi. Kalau tak makcik ani letak hawaiian coconut tp kitorg xberapa minat. Kacang tu pun optional. Kalau takde kacang memang lebih sedap.

Yang paling bestnya cheese dia cover sampai tepi2 kek. Bukan kat atas je. That's why part tepi2 my favourite sebab boleh dapat cheese lebih ;p Cheese dia serious sedap!

Harga? sangat murah berbanding secret recipe. RM 60
Secret Recipe kalau the whole cake = RM 75
Size lebih kurang je. Kek Makcik Ani lebih segalanya - cheese lebih banyak sampai tepi, kek lebih lembut dan banyak isi, dan yg penting lebih sedap :)

Ahh,now i want to eat the cake.

Sunday, November 14, 2010

Ayam Goreng Special

Gambar hiasan jugak. Ala-ala ni la rupa ayam kita
Nak letak nama ayam goreng berempah macam xsesuai je pasal tak guna rempah apa pun. Yang penting bukan ayam goreng kunyit yang biasa tu.

Bahan-bahan:
Ayam bahagian isi
Garam dan kunyit secukup rasa
2 tangkai daun kari

Blend:
1 labu bawang besar
1 1/2 inci halia
2-3 biji cili kering

Cara-caranya:
1) Gaul ayam dengan kunyit dan garam.
2) Tuang bahan blend dan daun kari yang dah dicabut dari tangkai. Gaul,gaul, gaul.
3) Perap dulu. Pastu korang gi la masak benda lain dulu. Lagi lama perap lagi best.
4) Goreng. Mula-mula api besar tau. Masuk ayam dan cover kuali tu. (sila jgn takut dgn percikan minyak ;p)
5) Terbalikkan ayam.
6) Sederhanakan api. Terbalikkan lagi sekali. Goreng sampai masak.
7) Angkat ayam dan tapis. Dia punya serdak-serdak tu amik penapis kecik dan kaut.

Sila makan dgn berseleranya!
Dahla, laparla pulak. Nak pegi dinner tomyam mak + budu awin buat :)

Masak Lomak Pucuk Paku

Gambar hiasan *credits*

Lepas ni along nak letak entri resepi. Bolehla korang yang duk rumah sewa tu rujuk, yg nak curi-curi masak kat hostel pun boleh ;p. Along pun bolehla refresh sikit resepinya. Kalau tak asyik refer resepi je, letih jugak. Resepi emak yg simple-simple je ok. Menu hari ni masak lemak cili padi ye, tak tahula versi nogori 9 ke apa :D

Bahan:
4 ulas bawang merah*
7-8 biji cili padi*
1 inci kunyit hidup (lebih pun xpe)*
*Sila blend semua bahan ni
Ikan bilis segenggam
1 biji santan
1 ikat pucuk paku

Cara-caranya:
1) Mula2 masukkan 2 cawan air dalam periuk beserta ikan bilis. Sesambil tu kome pegila blend bahan2 blend tu.
2) Lepas tu bolehla masukkan bahan blend tu. Kacau atas api sederhana.
3) Dah mendidih boleh masuk santan. Tambah air sikit kalau pekat. Jangan banyak sangat air, nanti cair sangat tak sedap.
4) Bila dah masuk santan kena selalu kacau. Lambung-lambung kuah tu nak elak santan tu berketul.
5) Mendidih boleh masuk garam. Agak-agakla ye rasanya.
6) Masukkan batang sayur.
7) Masukkan daun sayur. Kacau sekejap je terus tutup api. Takmau la sayur tu layu sampai hilang zat kan.

Tadaa~ dah siap satu masakan.

Saturday, November 13, 2010

Bunga-bunga comel

Tahu tak, ini antara gambar kegemaran Along yang dah berbulan-bulan jadi wallpaper handphone. Cameraman nya emak. Suka gambar ni sebab nampak macam comel tengah duduk di tengah-tengah taman bunga. Yela, cadar bunga-bunga, dinding pun sama. Nampak sungguh keperempuanan ^_^